Op pad met Ike Wiersinga
‘Iedereen bij NS heeft te maken sociaal-onveilige situaties. De een meer dan de ander. Maar uitgescholden worden voor rotte vis, een groep raddraaiers op je trein hebben, het dóet iets met mensen…
MACHTELOOS
Onlangs had ik een overleg met Wouter Koolmees, sinds vorig najaar directeur van NS. We spraken met hem over sociale veiligheid op de werkvloer. Een paar kaderleden deelden hun schrijnende ervaringen. Op internationale treinen, binnenlandse treinen, stations, als medewerker veiligheid en service. De onveilige situaties zijn overal, zadelen werknemers regelmatig op met een machteloos gevoel. Als je hoort wat het met mensen dóet, schiet je af en toe vol.
'Jij als NS-medewerker weet het best wat er verbeterd kan worden'
AGRESSIE
Ja, er is meer agressie in de maatschappij. En NS is afhankelijk van marechaussee, politie, buitenlandse vervoerders en overheidsmaatregelen. Maar NS: neem ook je eigen verantwoordelijkheid. Dat was de nadrukkelijke boodschap van de aanwezigen aan Koolmees. Die zegde dat op zijn beurt toe. Het directieteam houdt het gesprek hierover met externe partijen en de vakbonden hierover nadrukkelijk open.
GEÏNSPIREERD
Anderhalve week later was ik bij de aftrap van de nieuwe leergang Vonk. Er zijn al twee succesvolle leergangen geweest en nu is de derde gestart met het thema: NS en haar rol in de maatschappij. Ik raakte al snel geïnspireerd door de ideeën van medewerkers. Wat kijk ik uit naar de eindpresentatie in juli! Dit was echt een dag met een lach.
PLEZIER
De leergangen zijn voortgekomen uit een initiatief van CNV Vakmensen om bij NS-medewerkers zelf ideeën op te halen om verbeteringen bij NS door te voeren. Jij als NS-medewerker weet tenslotte het best hoe zaken lopen en wat er verbeterd kan worden. Of gewoon leuker kan worden gemaakt...
Werken bij NS heeft moeilijke kanten. Maar er wordt ook hard en met plezier gewerkt aan het verbeteren van zaken. Dat is wat vakbondswerk bij NS voor mij mooi en leuk maakt.’