Sociale onrust op de NightJet van ICE International
81 treinmanagers van NS kregen zonder overleg te maken met een uitbreiding van hun werkpakket, namelijk nachtdiensten op de NightJet. Dat leidde tot veel onrust, een hoog ziekteverzuim én spanningen. CNV Vakmensen werd ingeschakeld…
Eind december 2022 zetten kaderleden van NS namens CNV Vakmensen een enquête uit over de werkzaamheden en de (sociale) veiligheid op de NightJet bij NS International. De trainmanagers van ICE/Intercity Berlijn/NightJet werd daarin gevraagd naar hun ervaringen met de NightJet. De uitslag was helder als glas. De trainmanagers:
- voelen zich niet veilig
- kunnen onderweg niet rekenen op de overbelaste buitenlandse collega’s
- willen geen rare diensten lange wachttijden meer
- willen meer bemensing op de NightJet
Begin januari hebben de vakbonden overleg gehad met NS. Dit heeft geleid tot een pakket maatregelen. Er komt compensatie, er kan teruggereisd worden als passagier, en er wordt contact opgenomen met Duitse en Oostenrijkse collega’s om taken en verantwoordelijkheden beter af te stemmen.
‘MOOI RESULTAAT’
Johan Dupain, NS-medewerker en kaderlid POC NS International, is enthousiast. ‘Hier hebben CNV Vakmensen en de BLG NS Int elkaar op een mooie manier gevonden. Samen hebben zij een mooi resultaat weten te bereiken voor leden maar ook niet-leden.
‘CNV Vakmensen en de BLG NS Int hebben elkaar op een mooie manier gevonden’
We hebben samen opgetrokken met de collega-vakbonden en dat zorgde voor dit mooie resultaat. Dit maakt ons samen sterk!’
WAT WAS ER PRECIES AAN DE HAND MET DE NIGHTJET VAN ICE INTERNATIONAL?
NS voerde de NightJet door in het werkpakket zonder acht te slaan op de consequenties voor de trainmanagers. In december 2021 kwam er een 2de NightJet van Amsterdam naar Zurich bij. Ook de collega’s op deze trein moesten vanaf dat moment de nachtdiensten in de nieuwe regeling uitvoeren.
DIT WAREN DE PROBLEMEN:
1. NACHTDIENSTEN
De groep trainmanagers die die met de NightJet te maken krijgt, bestaat op dat moment uit 81 werknemers, merendeels achterin de veertig. In de cao zijn geen afspraken gemaakt over vrijstelling van nachtdiensten voor werknemers bij NS International. Iedereen moet de diensten dus uitvoeren. Dit leidt ertoe dat het ziekteverzuimpercentage al bijna 2 jaar rond de 20% schommelt.
2. LANGE OVERSTANDTIJD
Ander punt van onrust is de lange overstandtijd in Frankfurt. Er worden alleen vergoedingen toegekend voor een standaard overnachting, terwijl de werknemers veel langer dan gebruikelijk van huis zijn (diensttijd plus overstand zijn 24 tot 30 uur). Bovendien moeten medewerkers zelf zorgen voor een extra maaltijd.
3. VEILIGHEID
Derde probleem is de inhoud van het werk. De NightJet rijdt met oudere rijtuigen van DB in afwachting van nieuwe rijtuigen in 2025. De rijtuigen zijn technisch niet topfit. Dit leidt vaak tot uitval, met boze en ontevreden reizigers tot gevolg. Naast de slaap- en ligwagens zijn er ook 8 zitwagens die de trainmanager van NS International tijdens de rit van en naar Zurich en Frankfurt moet controleren op vervoerbewijzen, technische staat en de veiligheid van reizigers. De trainmanager moet ook de collega’s van NewRest aansturen, die verantwoordelijk zijn voor de slaap- en ligrijtuigen. Voeg daaraan toe dat de NightJet een deel van het traject een binnenlandse Intercity voor DB is en daarvoor ook klanten vervoert en het is duidelijk dat er veel wordt gevraagd tijdens deze diensten van de trainmanager.
4. WERKDRUK
De onveiligheid en nachtdiensten leidden tot een hoger ziekteverzuim, wat weer resulteerde in een onacceptabel hoge werkdruk. De gesprekken van het personeel hierover met NS International verliepen moeizaam, waarop de vakbonden werden ingeschakeld. Toen NS International zich ook in die gesprekken zei niet te herkennen in de signalen, kwamen de vakbonden met de enquête onder de trainmanagers. Om de resultaten kon NS International niet heen.
HOE VERDER?
Johan Dupain: ‘Natuurlijk zullen wij als CNV Vakmensen via het vakbondsoverleg en de diverse overleg gremia het vervolg nauwgezet volgen. We blijven monitoren en met NS International in gesprek. Wij houden een vinger aan de pols.’